In ultimii ani a crescut considerabil
interesul publicului pentru definirea si intelegerea cat mai buna a ceea ce
inseamna o alimentatie echilibrata. Acest fapt a generat o serie de materiale
de informare, dar si de opinie care au prezentat fie eronat, fie doar partial
subiectul, ceea ce nu a facut decat sa induca in eroare publicul. Dorind sa
ofere informatii utile si relevante privind o alimentatie echilibratapotrivita,
Romalimenta prezinta in materialul de fata cateva aspecte legate de rolul pe
care aceasta il joaca in functionarea optima a organismului.
In primul rand, o alimentatie
echilibrata inseamna o alimentatie moderata, care ofera intregul necesar de
proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale lichide s.a. pentru functionarea
in parametri normali a organismului uman. Astfel, o cantitate optima de
alimente care respecta regulile de siguranta alimentara, combinate intr-un mod
cat mai variat constituie baza pentru un stil de viata sanatos.
Totodata, alimentele contin nutrienti
si energie, acestea ajutand organismul sa se mentina intr-o stare buna de
functionare si sa se refaca dupa efort si accidentari. De asemenea, ele contin
si apa, dar si alte componente care confera culoare si savoare.
Cantitatea de nutrienti recomandata
pentru consum, precum si de alte elemente prezente in mancare, variaza in
functie de varsta, sex, dar si activitatile fizice depuse de fiecare persoana
in parte (spre exemplu, sportivii necesita cantitati mai mari de nutrienti,
minerale sau vitamine, efortul depus de acestia fiind mult mai mare decat cel
depus de o persoana care nu practica un sport).
Pe fondul numarului crescut de cazuri
de malnutritie in tarile slab dezvoltate, dar si pentru a elimina sau macar
reduce pe cat posibil cazurile de boli cauzate de carente de vitamine, minerale
si alte elemente vitale organismului, o serie de produse alimentare sunt
imbogatite de catre producatori cu substantele observate ca lipsesc din meniul
zilnic al populatiei. Utilizarea acestora din urma este atent si clar
reglementata de Uniunea Europeana, astfel incat sa se desfasoare in perfecta
siguranta pentru consumatori, iar beneficiile includerii lor in lista de
ingrediente sunt majore.
Prin urmare, o alimentatie
echilibrata si variata consta in consumul moderat de alimente din toate grupele
astfel incat sa se asigure intregul
necesar zilnic de substante nutritive. De asemenea, in functie de existenta
unor eventuale afectiuni, dar si a unor carente, alimentele imbogatite cu
anumite elemente nu e recomandat sa fie ignorate, ci din contra, trebuie fie
incluse in meniul zilnic, conform indicatiilor medicului specialist.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei
alimentare
Federatia
Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi
de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea
unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatara a
Contractului colectiv de muncã pe ramura.
Obiectivul
major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei
alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu