luni, 16 ianuarie 2017

Cea mai importanta lectie din yoga este detasarea!





Exerciţiile de yoga, o tehnică considerată a aduce relaxare şi detaşare persoanelor care o practică, au devenit din ce în ce mai căutate şi de românii care se plâng de rutina cotidiană şi de stresul şi oboseala de la locul de munca.

Ca să îți găsești concentrarea pentru toate activitățile zilnice, ai nevoie de detașare. Cum înveți să faci asta, află de la o profesoară de yoga ,din cadrul  World Class Romania - lider în industria wellness-ului autohton.
Imaginează-ți că ești într-o ascensiune spre un vârf, faci asta din plăcere și din dorința de a atinge vârful. Însă acest drum nu este deloc ușor,străbați pante abrupte, îți simți picioarele obosite și respirația sacadată și parcă inima îți sare din piept. Ai nevoie de o pauză, ca să-ți revii și să continui ascensiunea. 
La fel se întâmplă și în viața obișnuință, atunci când mintea ta are nevoie de pauză ori, mai bine spus de detașarea de cotidian, pentru a face față mai ușor evenimentelor întâmpinate.

Practica și detașarea

În Sutra 1.12, Patanjali explică teoria conform căreia, pentru a atinge o stare completă de concentrare, trebuie cultivate practica (abhyasa) și detașarea (vairagyam). Pe scurt, acestea te ajută în procesul de redefinire a minții, către o percepție clară și profundă a sinelui.
Practica poate fi orice: de la meditație sau practicarea asanelor până la mers, alergat, înot, urcat pe munte, cântat. Făcută cu regularitate ajută la liniștirea gândurilor și dezvoltă capacitatea de concentrare.
De exemplu, în cazul în care îți propui să ai o practică regulată a asanelor, pentru început trebuie pur și simplu să practici, renunțând poate la o oră în plus de somn, pentru a te trezi mai devreme, sau la obiceiurile de seară, pentru a merge mai devreme la somn. Sau poate ți-ai propus să petreci mai mult timp de calitate cu partenerul ori familia – în acest sens, în primul rând trebuie să faci efortul de a fi prezent și poate să renunți la trimis mesaje, socializat pe Facebook, verificarea email-urilor etc.
Vairagyiam (detașarea) nu se referă doar la obiceiurile tangibile precum trimisul mesajelor când ești într-o conversație cu cineva, ci și la obstacole mentale precum, gânduri negative, atitudini, griji, teamă sau alte lucruri, practici ce te pot împiedica să progresezi spre scopul propus, care poate fi diferit pentru fiecare dintre noi. Detașarea de lucruri materiale și nu numai este relatată și explicata în una din cele 5 Yamas, Aparigraha (non posesivitate).

Învață să fii prezent

Da, poți deveni mai prezent, prin simpla urmărire conștientă a respirației. Inspiri aducând aer nou în corp, însă, dacă ți-ai ține respirația, după un timp acel aer ar deveni toxic. Astfel vei fi nevoit să expiri tot aerul, pentru a crea spațiu pentru un nou inspir. La fel se întâmplă și cu emoțiile pe care vrem să le păstrăm: pot deveni toxice, iar cu cât devenim mai generoși, putând renunța cu ușurință la ce nu ne face bine, cu atât vom putea deveni mai expansivi, liberi și ușori.
Detașarea nu înseamnă că devenim nepăsători. De fapt ne eliberează pentru a vedea și aprecia viața și unul pe celălalt. Să poți trăi detașat, nu se va întâmpla peste noapte, ci în timp, prin practică regulată.
Poți exersa și practica detașarea și în timpul claselor de yoga. Atunci când faci asane, observă cât de mult ești cu gândul la postură și cât de mult ești în afara ei, făcându-ți mai degrabă griji de cum arată sau ce și cum fac cei din jurul tău. Oprește-te și îndreaptă-ți atenția la respirația ta și la felul în care te simți în acea postură. Bucură-te de procesul în sine și în timp vei obține și rezultatul dorit.
Alina Grecu este instructor de group fitness World Class și W  by  World Class și instructor certificat 200 Hr YTT acreditat  Yoga  Alliance.

Niciun comentariu: