joi, 5 noiembrie 2015

Terapie prin artă, lemn și afaceri cu suflet la lansarea structurii de economie socială “ Meșterul Tâmplar”


Marți, 3 noiembrie,   Organizația Suedeză  pentru  Ajutor Umanitar Individual  a lansat  Atelierului “Meșterul Tâmplar”, o întreprindere socială  care produce obiecte de lemn.  Inițiativa face parte dintr-un proiect de anvergură realizat  de Organizatia Suedeză  pentru  Ajutor Umanitar Individual  alături de Fundatia Estuar și  Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe și care va crea 102 locuri de muncă și pentru persoane vulnerabile, fie provenind din familii monoparentale, fie fiind victime ale violenței în familie ori persoane cu dizabilități.



Organizatorii au propus participanților momente de artă, demonstrație de pictură, ateliere pentru copii la un banc de lucru creat special pentru ei  de către artista Roxana Scutaru, designer-ul atelierului . Mămică de băiețel și având o experiență vastă de lucru cu copii, artista a gândit un obiectict util și multifuncțional  la care copii pot juca, pot crea,  scrie sau desena. În același timp,  sunt  stimulați să fie ordonați și să-și strângă singuri și într-un mod distractiv jucăriile. La eveniment au fost prezenți copii, părinți, educatori, psihologi, oameni de afaceri , artiști si reprezentanți ai presei.
O demonstrație vie a valențelor terapeutice pe care le au arta și teatrul  dar  și a faptului că  fiecare bucată de lemn poate prinde viață  a fost momentul de teatru din piesa “Pinnochio”, avându-i ca protagoniști pe copii cu dizabilități care beneficiază de sprijin și consiliere de la specialiștii din centrul de zi al Organizației  Suedeze pentru  Ajutor Umanitar Individual  din localitatea Voluntari.

Iar pentru că din lemnul brazilor din Apuseni  - găsit și prelucrat cu meșteșug - se face un instrument unic, tulnicul,  instrument străvechi  folosit pentru transmiterea semnalelor, dar și pentru  a face muzică ale cărui vibrații se spune că pot chiar vindeca boli,  sărbătoarea artei lemnului a continuat cu încă un moment de teatru. O scenă  din piesa  “Doi  și un tulnik“ - piesă care se joacă la Godot Café - în interpretarea unică a actorilor Alin State, Mișa Șerban și Alexandru Unguru.
Pe 14 noiembrie spectacolul "Doi şi un Tulnik" îşi sărbătoreşte aniversarea prin muncă la Godot Cafè Teatru. Noi, Alin State, Mişa Şerban şi Alexandru Unguru, am avut onoarea şi deosebita plăcere de a participa alături de Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual la inaugurarea Atelierului Meșterul Tâmplar. Am putut împărtăşi cu cei prezenți prin mijloacele noastre spectaculare, un moment de teatru românesc, o optime din spectacolul nostru "Doi şi un Tulnik". Ne-am bucurat de interesul şi atenția lor. Sperăm că energia care vuieşte prin tulnic, magicul instrument de lemn al poporului român, să curgă şi prin minunata inițiativă la inaugurarea căreia am participat – spune Alexandru Unguru actor și autor al piesei   “Doi  și un tulnik“.



“Personal, cred foarte mult în puterea antreprenoriatului social, în afaceri cu suflet,  indiferent ca vorbim aici de structuri de economie socială sau ONG-uri și aș vrea sa provoc antreprenorii din segmentul for-profit să  inițieze înafaceri pentru oameni și apoi pentru profit. Cu siguranță,  ar învăța lucruri noi și ar contribui semnificativ la dezvoltarea societății.” – spune Ionuț Ciurea, managerul atelierului.

Atelierul  “Meșterul Tâmplar”  va oferi  clienților produse decorative din lemn, obiecte de design, care se pot realiza în serii mici sau unicat dar și produse terapeutice și educative pentru copii sau persoane cu dizabilități  realizate în serie mare. Specialiștii din  domeniul psihologiei, asistenței logopedice, psihopedagogiei, stimulării senzoriale, asistenței sociale pot găsi aici materiale terapeutice sau didactice sau chiar apela la soluții croite exact pe nevoile lor. Companiile interesate în egală măsură de cadouri pentru clienți si parteneri dar și de inițiative în calitate de cetățeni responsabili în comunitate și în egală măsură ONG-urile sau alte întreprinderi sociale,  pot colabora și încheia contracte și parteneriate cu Atelierul “Meșterul Tâmplar”.  Produsele realizate în atelier sunt prima opțiune pentru grădinițe, clinici private, cabinete medicale, instituții publice, private și ONG-uri din România și pe care le pot folosi în scopuri terapeutice sau educative și, nu în ultimul rând, le pot alege pentru design-ul deosebit.



“Ne-am propus să creăm astfel o structură economică autonomă în mediul rural, în comuna Ajumați, aproape de centru nostru din Voluntari, la care să putem apela și noi când avem nevoie de obiecte terapeutice și materiale didactice speciale, pentru că așa am indentificat și o oportunitate de piață, pornind de la  nevoile cu care ne confruntam chiar noi dar capabilă să crească și să atragă clienși din alte zone și domenii și să mențină aceste locuri de muncă de care beneficiază și persoane vulnerabile, care altfel ar avea mult mai greu șanse la integrare socială. ” – explică Mihaela Mohorea, Director al Organizatiei Suedeze  pentru Ajutor Umanitar Individual, inițiatoarea proiectului.



Organizația Suedeză  pentru Ajutor Umanitar Individual oferă de 23 de ani servicii sociale, după modelul suedez,  atât pentru persoane cu dizabilități severe, cât și pentru vârstnici cu posibilități financiare reduse sau fără familie. Înființată în 1992 cu sprijinul organizației suedeze "Individuell Manniskohjalp", asociația  are în prezent înscriși pe liste 250 de potențiali beneficiari ai serviciilor. 160 de persoane cu dizabilități și vârstnici beneficiază de serviciile asociației în fiecare  pe an. Organizația a  atras în ultimii doi ani 38 de sponsori companii, instituții, autorități,  precum și 50 de donatori individuali și are 10 persoane cu dizabilități angajate atât în cadrul organizației cât și în afara acesteia, precum și un mare număr de voluntari.



Evenimentul  a avut loc  în cadrul  proiectului  „Sanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile "cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 , Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie 6.1 “Dezvoltarea economiei sociale”



       


Niciun comentariu: