miercuri, 13 mai 2015

Roalimenta pune punctul pe siguranta alimentara

 



 





Luni, 11 mai 2015, la Hotel Intercontnental, Bucurest, s-a desfasurat sub semnul Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimenta, conferinta cu tema „Siguranta alimentara”.

Conferinta s-a bucurat de prezenta autoritatilor cu prerogatve in domeniul sigurantei alimentare, si anume Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii, ANSVSA – Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, INSP – Insttutul National de Sanatate Publica si ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Tmp de cateva ore, partcipantii au putut discuta despre ce inseamna siguranta alimentara, importanta acesteia, dar si rolul pe care il joaca fiecare actor pe intreg lantul alimentar, de la producator, pana la consumatorul final. Astfel, si-au facut loc raspunsuri bine documentate si argumentate la cateva dintre intrebarile cele mai des intalnite ale publicului:

● Este alimentatia noastra sigura? Ce inseamna acest lucru?
● La ce ii ajuta pe consumatori siguranta alimentara?
● Care este rolul autoritatilor in asigurarea acesteia si ce sta la baza deciziilor lor?
● Ce fac industria alimentara si ceilalti parteneri din lant pentru a garanta siguranta alimentara pentru consumatori?

Astfel, siguranta alimentara a fost definita ca asigurarea manipularii, prepararii si depozitarii alimentelor in conditii de igiena, astfel incat acestea sa nu reprezinte un pericol de imbolnavire a consumatorilor. Toate masurile luate in acest sens sunt extrem de importante pentru consumator, intrucat prin intermediul lor acesta din urma este ferit de o potentiala infectare cu virusuri, bacterii periculoase, paraziti sau chiar substante chimice nocive responsabile pentru un numar de peste 200 de boli, de la diaree la anumite tpuri de cancer. S-a aratat, prin urmare, faptul ca apa si hrana contaminate omoara anual aproximatv 2 milioane de oameni, multi dintre acesta fiind copii – informatii prezentate conform OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In urma dezbaterilor partcipantii si reprezentantii autoritatilor transmit un mesaj comun catre toti consumatorii: Hrana este sigura in conditiile in care standardele sigurantei alimentare din Romania sunt aliniate standardelor internationale si respectate de la furca la furculita, pe tot parcursul lantului alimentar.

Atat autoritatile cat si partcipantii au fost de acord ca la sustinerea sigurantei alimentare partcipa toti actorii, in primul rand prin cunoasterea si respectarea standardelor si reglementarilor in vigoare, cat si prin aplicarea cu strictete a acestora. Consumatorul are la randul lui responsabilitatea de a se informa si de a respecta regulile de baza privind igiena alimentara.

Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare

Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multnationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentatvitate recunoscuta juridic si semnatara a Contractului colectv de munca pe ramura.

Obiectvul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail andreea.popa@pandorrastyle.ro, sau la numarul de telefon 0727 214 059.

Niciun comentariu: