luni, 28 ianuarie 2013

Razvan Marc: Nu sunt cu siguranta cel mai calatorit om din Romania, dar cu siguranta sunt unul care a facut inconjurul lumii

Ce inseamna calatoria pentru tine?
Inseamna in primul rand cunoastere, acumulare de informatii, inspiratie. E pana la urma un mod de viata insa stau sa ma gandesc daca l-am ales eu sau asa s-a nimerit. Imi place sa calatoresc si dupa atatia ani nu s-a stins nimic din dorinta de a explora, de a vedea, de a afla.
Cate tari ai vizitat pana acum? Cate dintre ele te-au fascinat cu adevarat si de ce?
Nu le-am numarat dar cred ca sunt mai mult de 60. Nu sunt nici pe departe cel mai calatorit om din Romania dar cu siguranta unul care a facut inconjurul lumii. Tot ce am vazut m-a marcat in bine sau in si mai bine pentru ca eu cred ca nu exista experiente proaste ci doar experiente.
De ce ai ales sa locuiesti la Londra? Ce inseamna Londra pentru tine, ce te atrage cel mai mult la aceasta urbe?
Nu am ales eu. De asta sunt sigur. Am castigat concursul de sef al reprezentantei romane pentru turism la Londra si am ajuns sa locuiesc in orasul de pe Tamisa. Londra e lumea intr-o urbe si pot calatori pe toate continentele intr-o zi de hoinareala pe aici. E un oras greu, cu un ritm alert, nu ai cum sa te plictisesti aici.
Ai declarat ca fiecare calatorie te taxeaza emotional, fie ca mergi la Turda sau in Noua Zeelanda. Ce inseamna acest lucru, ne poti detalia sau comenta aceasta marturisire?


Cred ca se leaga de ceea ce am spus mai sus, din orice calatorie invat cate ceva, vad ceva nou ce nu am mai vazut pana atunci sau inteleg mai bine lucruri si locuri cunoascute.
 Ai vizitat tari indeparate ca Tibet. Cu ce experienta te-ai intors din aceasta lume mult diferita de a noastra. Ce ai trait acolo?
Tibetul a fost o experienta aparte. Nu am fost sa filmez ci am fost liderul unui grup de turisti care si-a pus increderea in mine si in organizator, agentia Explore Travel si ni s-au alaturat intr-o aventura pe acoperisul lumii. Ce am trait? Imprieteniri, camaraderii, supravietuire in conditii extreme, trai la comun in conditiile unor facilitati nu foarte dezvoltate pentru turisti dar si bucuria si mirarea descoperirii unui loc nou, incarcat de spiritualitate, simplu, modest si urgisit pana la urma. 
Cum vezi turismul in Romania. Ce ai schimba in turismul de la noi?
Il vad tulburat de schimbari, de lucruri incepute si neterminate, de initiative care nu prind contur, de lipsa unor scoli performante in domeniu. Insa vad si atat de mult potential incat nu pot decat sa sper ca lucrurile vor fi si bune la un moment dat. Incerc, cat pot si cat mi se permite sa-mi aduc si eu contributia la promovarea tarii in strainatate.
 Care este orasul pe care il iubesti cel ma mult si de ce?
Te-ar surprinde daca as spune Luxembourg? Este locul unde e familia mea, unde nu se intampla nimic rau, toate merg cu precizie si nimic nu-ti tulbura existenta. Imi place la Luxembourg chiar daca nu are atmosfera cosmopolita din Londra sau spiritul de camaraderie care este acasa in Romania. E un loc sigur si linistit.
Unde te-ai simtit cel mai bine si de ce?

In calatorii? Probabil in Asia. De ce? Banuiesc ca e de vina kharma. Altfel nu-mi explic.
Ne poti spune unde ai mancat cea mai buna mancare si eventual sa ne povestesti ce a continut meniul...

Hmmm… au fost multe mese copioase in calatoriile mele si mi-e greu sa ma opresc la una singura. Sushi in Tokyo, friptura de vita in Buenos Aires, pui cu orez in Singapore, friptura de ren in Rovaniemi…. multe lucruri bune.
Te ocupi de promovarea turistica a Romaniei pe piata britanica. Cum coordonezi aceasta sarcina si care sunt rezultatele?
Avand in vedere ca am inceput job-ul propriu-zis la birou numai pe 2 ianuarie 2013 inca sunt in perioada de acumulare, de facut cunostinte noi si de invatat piata. Insa idei am multe.
Ce impact are emisiunea Bazar. O realizezi de 7 ani, se pare ca succesul a facut sa devina atat de longeviva... 

Bazar e deja o emisiune-cult si toate cele peste 110 episoade filmate pana acum sunt reluate in mod constant de catre TVR pentru ca plac si fac rating. A fost si este prima emisiune de travel international cu prezentator si cu un scenariu bine pus la punct, prima care a depasit granitele Europei si si-a dus telespectatorii in cele mai exotice locuri ale planetei. Sunt convins ca Bazar ar avea succes daca am continua sa o facem.
Razvam Marc- Calator de profesie. Cum traiesti de pe urma acestei profesii?

Traiesc bine, multumesc. Nu-mi place sa detaliez pentru ca nu e cazul. N-am nici o poveste senzationala de care sa ma plang nici una senzationala cu care sa ma laud. Duc, ducem o viata cat se poate de decenta.
Cum te vezi peste 10 ani si unde?
Iau fiecare zi asa cum vine si fiecare proiect asa cum imi convine. Sunt sigur ca in 10 ani totul va fi ok.
Ce are Londra si nu are Bucurestiul?
Pe mine la promovarea Romaniei. :)
Cum vad alte popoare Romania din punct de vedere turistic?


Depinde. Unele cu teama, altele cu interes, cu siguranta nu este o destinatie banala pentru nimeni. Stiu ei ce stiu.